• Skip to primary navigation
  • Skip to main content

Oma Dée

Échte sambals van Oma Dée

  • Nóg meer smaken
    • Échte Oelek!
    • Hete Badjak
    • Duivels Pedis
    • Sambal Tempeh
    • Sambal Peteh
    • Sambal Taotjo
    • Sambal Asem
    • Sambal Citroen
    • Sambal Kencur
    • Sambal Dayak
    • Sambal Kokos
    • Smokey Brandal: onze Berend als inspirator
  • Onze Boemboes
    • Boemboe Rendang
    • Boemboe Ajam Oma
    • Boemboe Goreng
  • Nóg lekkerder
    • Top Tien Combi’s
    • Bij rijstmaaltijden
    • Bij sushi
    • Bij pasta’s
    • Bij de borrel
    • Een boterham
    • Bij vis
  • Nóg gezonder
    • Echte sambal heeft geen zout nodig!
    • Houdbaarheid & conservering
    • Gezonde conserveer
    • Gezonde planeet
    • Duurzame teelt
    • Nieuw product? Oma helpt!
  • Over Ons
    • Onze Oma Dée
    • Sambal Chef Karl
    • Kleinzoon Peter
    • Nieuw product? Oma helpt!
    • Family Tree
    • Onze vrienden
  • Private label
    • Bedrijven of events: private label!
    • Bedrijfsrestaurant nóg gezonder
    • Nieuw product? Oma helpt!
  • Winkels en bestellen
    • Online bestellen
    • Waar te koop?
    • Winkel in het zonnetje
  • Contact

Sambal in Nederland

Sambal is de Indonesische en Maleisische naam voor een gerecht dat traditioneel bestaat uit gemalen Spaanse pepers (in Indonesië ‘lombok’ of ‘rawit’), zout, azijn, ui, gefermenteerde garnalen, suiker en diverse specerijen. Feitelijk waren het geen Spaanse pepers, maar waren het de Portugezen die vanuit Zuid-Amerika pepers introduceerden in hun kolonies (Malakka, Ambon, Timor). Voordat de Portugezen er waren, bestond ‘sambal’ dus niet in Indonesië!

De Indonesische keuken werd ruim 80 jaar geleden geïntroduceerd in Nederland. Nederlandse militairen in (voormalig) Nederlands-Indië waren de eerste Nederlanders die de Oosterse keuken ontdekten; tussen de middag aten zij doorgaans nasi (witte rijst) en ‘s avonds nasi goreng. De vele Nederlanders die in Indonesië woonden keerden na de onafhankelijkheid terug en bleven gecharmeerd van de Oosterse eetgewoonten. Daardoor kwamen vele Indonesische gerechten ook op het menu in de Hollandse keukens.

Tussen 1945 en 1965 ‘repatrieerden bijna 300.000 Nederlanders, Indo-Europeanen en Indonesiërs naar Nederland. Die instroom maakte dat de Indonesische keuken definitief en wijd werd verspreid in Nederland.

Oma Dée en al haar familieleden kwamen tussen 1957 en 1960 naar Nederland.

Copyright © 2025 · Wellness Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in