Oma heeft diverse proefpanels gevraagd waar zij haar sambal het liefste bij gebruiken. Dit is voorlopig de Top Tien:
Combi 1: Op gegrilde groenten
Ben je gek op bijvoorbeeld gegrilde aubergine, paprika’s of courgettes? Smeer er als ze klaar zijn een laagje sambal op… Je weet niet wat je proeft. Echt!
Combi 2: op een toastje
Voor de ‘beginner’ misschien even wennen. Maar als je echte de verschillende smaken in al hun puurheid wil proeven, is een toastje het perfecte bodempje.
Combi 3: op een bruine boterham met kaas
Alle 8 smaken geven hun eigen verschillende ‘bite’ aan een gewone boterham met kaas. Jonge kaas de wat pittiger smaken, bij oude kaas juist de mildere.
Combi 4: bij een omelet
Niet erop, maar ernaast. Kokos en Citroen niet zozeer, maar de andere smaken maken van een omelet een echte tractatie.
Combi 5: bij gegrilde of gebraden kip
Niet erop, maar ernaast. Kan met iedere smaak, afhankelijk van je eigen voorkeuren. Op de één of andere manier werkt de basis smaak van kip heel goed met Oma’s sambal.
Combi 6: bij zalm (oven of pan)
Zeker als een zalmmoot nét tegen ‘droog’ aan is gebakken of gegrild maken de mildere smaken een klein feest van je gerecht.
Combi 7: door de pasta-salade
Een pasta-salade is snel gemaakt. Vooral de sambals Citroen, Kencur en Asem maken er meteen een veel spannender gerecht van. Je gasten zullen verbaasd zijn. ‘Hoe heb je dat gedaan?’ Vertel het ze gerust 🙂
Combi 8: door de spaghetti
Ja, ook warm Italiaans combineert prima met Oma Dée, vooral de Tempeh, Taotjo, Dayak en Kencur. Niet te scheutig, ze mogen niet overheersen. Hoewel…
Combi 9: op een tosti
In café’s en lunchrooms krijg je vaak ketchup standaard bij een tosti. Gebruik eens Oma’s sambals daarvoor in de plaats als je thuis een tosti maakt. Je bent meteen verkocht.
Combi 10: op een hotdog of broodje bal
Als je van een simpele snack een culinaire lekkernij wil maken: probeer het eens. De grootste uitdaging wordt om er daarna niet nóg één en nóg één te nemen.